Att återskapa en Arts and Crafts-trädgård

Paret Helen och James Dooley har det spännande uppdraget att utveckla Tjolöholms slottsträdgård. Tillsammans med slottets trädgårdsmästare arbetar dessa engelska trädgårdsarkitekter för att förstärka den unika Arts and Crafts-miljön. I den här intervjun berättar de om uppdraget och om sin passion för det gröna.

Kan ni berätta lite om er själva?
Vi kommer från Englands västkust, växte upp i närheten av Stonehenge. Efter att ha studerat konst i London flyttade vi till Wiltshire, som är Helens födelseort.

Nu bor ni i Dalslands djupa skogar. Hur hamnade ni där?
Första gången vi kom till Sverige var 2001. Vi sökte efter skogar, sjöar och ängar, och då kändes Dalsland som ett naturligt val. Vi hade roligt här och träffade många trevliga människor. Med tiden utvecklade vi en stark relation till bygden. Till slut bestämde vi oss för att köpa ett hus. Vi flyttade hit 2007, det är visst nästan tio år sedan nu!

Många svenskar drömmer om Englands böljande landskap och vackra trädgårdar, men ni flyttade till Sverige – varför?
Visst finns det massor av fina trädgårdar i England, men svenskarna har en mycket starkare relation än britterna till naturen. Att ha tillgång till den är en rättighet i Sverige, och det påverkar hur människor upplever naturen. I England är det svårare. Skog och landsbygd ägs och kontrolleras av markägare och myndigheter. Dessutom brukar vi ungefär vart tionde år försöka förändra vårt liv, vi vill utmana oss själva och våga vara lite vilda.

Saknar ni något från livet i England?
Det kan låta märkligt, men det är faktiskt inte mycket vi saknar. Det skulle väl vara Cornwalls stränder då möjligtvis …

Vad är viktigt för er?
Vår tillvaro är en härlig blandning av lantliv och spännande urbana projekt. Vi odlar vår egen mat och uppfostrar tre barn. Vi älskar utmaningar och problemlösning.

Kan ni beskriva er yrkesbana?
Vi har alltid älskat växter och naturen. I London sålde vi kryddor och blommor på stans första ekologiska matmarknad, och 1990 startade vi en ekologisk plantskola i Wiltshire. Vår utveckling från plantskoleodlare till trädgårdsdesigners skedde gradvis under 90-talet, då vi blev kända för vår naturliga och växtbaserade trädgårdsstil. De flesta av våra kunder var Londonbor som ville ha en avslappnad och naturlig trädgård.

Vad tänkte ni när ni kom till Tjolöholm första gången?
Första gången vi besökte anläggningen var en riktigt mulen eftermiddag. Trots vädret blev vi imponerade. Det var uppenbart att detta var en viktig och unik parkanläggning med väldigt stor potential. Allt var byggt i en storslagen och luxuös skala. Det enda som saknades var växterna.

Tjolöholms slott har anlitat er för att lyfta fram det brittiska arvet, och tolka och förverkliga arkitekten Lars Israel Wahlmans intentioner med slottsträdgården. I vilken ända började ni?
Det var en ära att få försöka förverkliga Wahlmans ursprungliga intentioner med trädgården. Vi tar uppdraget på stort allvar och kontrollerar ständigt med ursprungliga dokument och beskrivningar. Jag hoppas att Wahlman skulle vara nöjd med vad vi har skapat. Det är speciellt att Tjolöholms trädgård är skapad som en privat trädgård, inte som en offentlig park. Vår förhoppning är att det vi tillför trädgården skulle ha fallit familjen Dickson i smaken. Samtidigt är jag glad att jag inte har behövt arbeta med fru Dicksons ögon på mig, jag har fått intrycket att hon kunde vara en mycket bestämd dam.

Ni har skapat nya rabatter i Arts and Crafts-stil i en historisk anläggning. Hur tänker man som arkitekt när man tar sig an den utmaningen?
Det var en förmån att ha tillgång till ett så omfattande arkiv att utgå ifrån. En annan fördel var att trädgården till sin struktur redan var färdigbyggd med murar och gräsytor etc. Det enda som faktiskt saknades i trädgården var de vilda och naturliga planteringar som är specifika för Arts- and Crafts-trädgårdar. Vi tyckte att uppdraget passade oss bra, eftersom vi har så stor erfarenhet av liknande trädgårdar. De flesta av våra engelska uppdrag var just på stora, privata lantgods, flera av dem från samma tidsepok som Tjolöholm.

Vad är Tjolöholms slottsträdgårds styrka, och vilka är svårigheterna?
Det är en helt unik plats med vyn mot havet och öarna. Samtidigt omges slottet och dess trädgård av skyddande skogar med uråldriga ekar. Trädgårdsmästare Eva Rosén och hennes medarbetare är trädgårdens drivande kraft, och det är ett privilegium att få arbeta tillsammans med henne och hennes team. Den största svårigheten på Tjolöholm är de kalla, salta havsvindarna, som är besvärliga för såväl växter som trädgårdsmästare.

Hur arbetade ni med rabatterna vid slottets paradgräsmatta, vilken var er vision och blev det som ni hade tänkt er?
Det är viktigt att de här rabatterna, ”upper border” och ”lower border”,  samspelar med såväl byggnad som landskap. Just de här två rabatterna har en särställning i ambitionen att få slottsbyggnaden att anknyta till trädgården och vice versa. Slottets proportioner är så kraftiga att det krävs storslagna, generösa gester för att planteringen ska svara upp mot det. Här finns så mycket himmel och hav, och vi ville plocka ner det blå för att knyta ihop helheten. Färgskalan gör att planteringen i sig är ganska enkel. Det faktum att det är en torr, varm och blåsig plats ställer krav på växtvalet. Den övre delen av rabatten är ganska traditionell i sin utformning, med stora, skrymmande och höga perenner med intressanta blad, former och texturer. Många av växterna vi valt ut har en anknytning till slottets historia, som akantus och ulltistel. Det är växter som finns avbildade i slottets interiör och arkitektur. Vi försöker också att använda oss av växter som insekter, fjärilar och fåglar dras till, för att skapa en levande trädgård och samtidigt få biologisk bekämpning i en organisk trädgård.

Helen och James Dooley jobbar i slotssträdgården. Onsdag 6 maj börjar rosengången i Tjolöholms slottsträdgård planteras. Rosengången har nu fått helt nya bågar, och de omgivande rabatterna ska nu fyllas med blomsterprakt. Det brittiska arkitektparet James och Helen Dooley har ritat rosengången och finns på plats på onsdag från klockan nio.

Helen och James Dooley jobbar i slottsträdgården.

Rosengången har restaurerats efter er design. Rosor i en vindutsatt, kustnära trädgård – var det inte svårt att hitta bra, härdiga sorter?
Det krävdes lite efterforskningar. Vi pratade med såväl svenska som engelska specialister på olika rosplantskolor. De sorter vi valde ut har de yttre egenskaper som fanns hos de rosor man förr planterade i Arts- and Craftträdgårdarna, men de är mer sjukdomsresistenta, starkväxande och robusta, för att kunna stå emot de omväxlande väderförhållanden som råder på Tjolöholm. För att förlänga säsongen planterade vi även sensommarblommande klematis, som kan klippas ner helt på våren så att de inte försvårar beskärningen av rosorna.

Hur ser ni på Tjolöholms trädgårdars framtida utveckling?
Det finns mycket kvar att göra. Planteringen av knutträdgården, the knot garden, är viktig. Den finns med på arkitekten Wahlmans ursprungsritning för trädgården men anlades aldrig. Vi skulle också gärna skapa något lite mer varaktigt på den stora gräsytan mellan slottet och parkeringen. Här har slottets egen köksträdgård tidigare legat. Det vore verkligen härligt att kunna återskapa något liknande. Det är viktigt att inte rusa iväg och göra förhastade saker. Skötseln av en trädgårdsanläggning är tidskrävande. En stor Arts- and Craftsträdgård i England skulle ha mycket personal som kunde sköta trädgården. En del av vårt uppdrag på Tjolöholm är att designa en trädgård som inte kräver så mycket skötsel, eftersom personalstyrkan här inte är så stor.

När ska man som besökare uppleva trädgården?
Vi vill att människor ska besöka Tjolöholm under en längre period. Genom att plantera spännande växter och lökar som blommar utanför sommarsäsongen hoppas vi locka besökare från tidig vår till höst. De flesta perennrabatterna är som finast från mitten av juni och framåt.

Vad får man inte missa?
Den lilla trädgården vid sidan av slottet, som kallas ”övre terrassen”, är väldigt speciell. Den ska man inte missa. Den är charmigt naturlig, har en ljuvlig atmosfär och dessutom är utsikten därifrån tjusig.

Vilka är era favoritparker?
Vi bodde ganska nära Stourhead och Hadspen House i England och älskade att besöka de fina trädgårdarna året om. Men bara att promenera längs en helt vanlig gata i vilken stad som helst i Storbritannien är härligt, eftersom varje förträdgård är unik och olik de andra. Trädgårdsskötsel är verkligen en passion för britter.

Vilka andra trädgårdsdesignuppdrag arbetar ni med?
Vi har just avslutat ett uppdrag för Acne i Sydkorea och har planer att skapa en New York-trädgård med dem. Vi har designat en ny trädgård och skulpturpark åt Dalslands Konstmuseum i Upperud. Vi har också pågående konsultuppdrag för olika kommunala bostadsprojekt.

Ni ha många strängar på er lyra, bland annat tillverkar ni en ekologisk glass som säljs på Tjolöholm och många andra platser. Hur kom ni på den idén?
Att odla och skapa egen mat har varit en röd tråd genom hela vårt liv. Det är extra viktigt för oss när det gäller våra barn. När de var små brukade vi göra egen glass och sorbet. Vi använde bär och frukter från trädgården som smaksättning. När vi kom till Sverige blev vi fascinerade av hur bra allting växte under de ljusa sommarmånaderna. Och vilka fantastiska smaker det fanns i sånt som växte vilt på ängarna! Vi insåg att vi ville göra något av alla dessa smaksensationer växte alldeles utanför farstukvisten. Glass kändes som ett naturligt val.

Vilka är favoritprodukterna?
Vi älskar att göra fruktdrycker av blommor från till exempel älggräs och rosor från trädgården och kombinera dem med den fantastiska svenska frukten. Den är så god och växer så bra här. Vi bor på en kulle och får tjugo timmars solljus om dagen på sommaren. Vår trädgård är ekologisk och Kravcertifierad, så vi använder gärna frukt, kryddor och blommor därifrån.

Vilka är mest populära av era glassar?
Crème fraiche. På våren gör vi en glass av crème fraiche med smak av lemoncurd. Senare på sommaren plockar vi hallon och blåbär, och får då fram en fruktig mix som också gör sig bra med crème fraiche. Vi gör fantastisk egen crème fraiche av ekologisk mjölk, ekologiska ägg och ekologiskt socker. Enkelt!
Våra fruktiga ”Ekopop-slickepinnar” vann förstapris i tävlingen ”Matverk – Gastronomiska samtal” 2015. Under 2016 utvecklar vi dem med en smak av svart vinbär och mint, och vi tar också fram en särskild glass som en hyllning till den restaurerade rosengången på Tjolöholms Slott.
Vi har ingen stor produktion, och det innebär att vi kan odla, plocka och tillaga produkterna själva. Det gör att vi kan vara spontana också, som till exempel 2015 när vi fick en fantastisk skörd av plommon, då gjorde vi en earl grey- och plommonsorbet med vaniljsmak. Vår ambition är att fortsätta söka efter intressanta smakkombinationer och att få arbeta tillsammans med andra entusiastiska matälskare.

Är det något ni vill säga till den som funderar på att besöka Tjolöholm?
Tjolöholm är verkligen en unik anläggning i Sverige, och den har nu en fantastisk Arts- and Craftsträdgård också. Dessutom fantastisk mat – och såklart glass!

Du kan följa med på en vandring i slottsträdgården med trädgårdsmästarparet Helen och James Dooley. Läs mer i vårt program.