En världsberömd samling lökväxter som fortsätter att växa
Göteborgs botaniska trädgård har under många år specialiserat sig på att odla lök- och knölväxter som har samlats in på expeditioner till olika världsdelar. Den otroliga samlingen växer tack vare fröbyten och insamlingsresor. Kom till denna fantastiska trädgård och upptäck bland annat prydnadslökar, tidlösor och nunneörter.
Lika länge som Botaniska har funnits har prydnadslöken blomstrat i trädgården. Denna världsberömda samling av botaniska lökar kom till under 60-talet när Per Wendelbo blev trädgårdens prefekt. Tack vare hans intresse för Turkiet, Iran och Afghanistan så kunde vilda växter samlas in till trädgården. Några exempel på detta är nunneörter, stäppliljor, hyacinter, iris och tulpaner.
Wendelbos intresse för nunneörter bars vidare av Magnus Lidén som, förutom vetenskapliga publikationer, skrev två populärvetenskapliga böcker om växten i samarbete med Botaniska trädgårdens personal.
Världens mest kompletta samling av tidlösor odlas i Botaniska, detta på grund av att Karin Persson och hennes man, förste intendent emeritus Jimmy Persson, har studerat dem i över 30 år. De har också forskat om tulpaner och Hyacinthella som de har tillfört till samlingen.
Samlingen av de enastående lök- och knölväxterna är populär internationellt och sprids varje år till forskare och lökälskare världen över. De magnifika samlingarna av Iris, Fritillaria, Colchicum och Crocus studeras av gästforskare från Lettland, Iran och Turkiet.
2011 gjorde Botaniska en insamlingsresa till Kaukasus. Man hoppades på att lyckas samla Primula renifolia som bara finns att hitta i Kaukasus men som sällan odlas. Men man samlade mest alpiner, lökväxter, Omphalodes lojkae, Potentilla divina och Crocus scharojanii. Även kaukasisk riddarsporre (Delphinium cacucasicum) samlades in.
– Det var fantastiskt att se denna relativt vanliga trädgårdsväxt i sin naturliga miljö, berättar Botaniskas botanist Mats Havström.
Läs mer om resan till Kaukasus här
Under Gothenburg Green World kommer Botaniska att under våren ställa ut sina unika samlingar av bland annat krokus och pärlhyacinter. De kommer även att exponera blommande exemplar ur samlingarna som annars inte är tillgängliga för allmänheten. Utställningen vill locka besökaren att gå nära och se detaljerna, att se varje blomma som ett av naturens konstverk där kronbladens mönster och färger bryter av mot ståndare, pistiller och bladverk.