Fira Örtens Dag i Botaniska
I Botaniska trädgården finns en Örtagård som invigdes 2000. Här kan du studera örtkryddor och medicinalväxter eller bara njuta av den rogivande platsen. Att använda växter som läkemedel är en gammal tradition som finns i alla kulturer. Den äldsta bevarade boken om örter är från Kina och 5000 år gammal. En örtagård var dåtidens apotek och först långt senare började man använda örter för att smaksätta maten.
Många örter har en spännande kulturhistoria och har använts mot allt från gikt till barnlöshet. På skyltarna i Örtagården kan du läsa vad vissa av växterna har använts till. Till exempel har ringblomman använts både som falsk saffran och att läka sår. Gurkört ska vara bra mot halsinfektion och rosenrot anses ju än idag vara stärkande.
Naturens apotek
Många örter innehåller ytterst verksamma substanser och läkemedelsindustrin använder också dessa växter. Kryddsalvia (Salvia officinalis) har till exempel dokumenterat antiseptisk och svampdödande verkan. De mörkt gröna bladen av luktviol (Viola odorata) innehåller smärtlindrande salicylsyraföreningar. Man bör alltid vara försiktig med att kombinera örtpreparat med annan medicinering.
En del av växterna i Örtagården är giftiga. Ett exempel är stormhatt (Aconitum) som man förr använde i salvor eftersom den bedövar och lindrar smärta. Numera används den inte längre eftersom giftet anses vara alltför starkt.
Formspråket
Örtagårdar har av tradition ett strängt formspråk med en brunn i mitten och den typiska korsgången runtomkring. Örtagården i Botaniska är byggd med kalksten som grund. Rabatterna har fått en friare komposition än vad som är brukligt hos örtagårdar. Vi har lagt stor vikt vid hur färg, form och höjd stämmer överens för att skapa en spännande plats med rika syn- och doftintryck.
Lusthuset
I Örtagården finns också ett lusthus från 1700-talet. Det ritades av stadsarkitekt Bernhard Carlberg till hans bostad på landeriet Kärralund. Idag ägs det av Röhsska museet som sköter om både huset och de vackra målningarna därinne.
Vad är en ört?
När man säger örter tänker de flesta på kryddväxter men i botanisk mening är en ört en växt som inte har en förvedad stam, alltså är de flesta av våra prydnadsväxter örter. Gränsen mellan medicinal – och kryddväxter har alltid varit flytande.
Örtens dag 6 augusti
Första lördagen i augusti firas Örtens dag. Då presenterar Svenska Örtasällskapet Årets Ört som 2016 är blåbär. Som vanligt firas Örtens Dag i Botaniska med workshops där man får lära sig att göra eget fotsalt och socker med örter, visningar av växterna i Örtagården och Häxan Hilda letar efter magiska örter med barnen. Programmet hittar du här.
Pelargonutställning
Vår kära krukväxt pelargonen är ju också en ört och Svenska Pelargonsällskapet passar på att ha sin årliga utställning och tävling i Botaniska denna dag. Programmet hittar du här.