Götaplatsen och Avenyn i tillfällig grönska
I sommar kan både göteborgare och gästande turister se Kungsportsavenyn grönska hela vägen från Trädgårdsföreningen till Götaplatsen. Paradgatan kantas av popup-parker som erbjuder nya vinklar på hur grönska kan bidra till staden. För oss människor, för den biologiska mångfalden och för miljön. Så kom till Gröna Avenyn och njut – och ta gärna med dig ett fång goda idéer hem.
Det fanns en tid när Kungsportsavenyn utgjorde ett stråk med fina förträdgårdar framför byggnaderna. Sommaren 2016 gör grönskan tillfällig comeback längs Avenyn. På båda sidor längs paradgatan presenterar totalt 17 popup-parker olika sätt att utveckla stadsrummet. Och de gör det med skilda utgångspunkter men med grönska och grön stadsutveckling som gemensamt tema. Utställarna är både lokala, nationella och internationella.
Den gröna vandringen rundas av med en skön mötesplats runt Poseidon på Götaplatsen.
– Det är viktigt att vi jobbar både med sociala och ekologiska faktorer för att få en mer hållbar stad, säger stadsträdgårdsmästare Helena Bjarnegård som förstås finns med vid den stora invigningen på Götaplatsen lördagen den 4 juni.
Välkända trädgårdsprofilen Gunnel Carlsson är konferencier för ett invigningsprogram som bland annat också bjuder tal av park- och naturnämndens ordförande Cecilia Dalman Eek och musik av 90 ungdomar från Fristay-orkestern och Göteborgs ungdomsorkester.
Naturen kan hjälpa till
Just där vid Götaplatsen etableras rum med plats för de fyra ekosystemtjänsterna, det vill säga de tjänster och funktioner som naturen ger oss gratis:
- Försörjande
- Reglerande
- Stödjande
- Kulturella
Trädgårdsrummen ska vara sköna ställen med många sittplatser att slå sig ner på ett tag. Förhoppningsvis blir man inspirerad och får idéer o vad man själv kan göra för att stärka den biologiska mångfalden. Kanske tar man med sig en och annan idé hem till den egna täppan?
För även om Gröna Avenyn-satsningen har sitt fokus på offentlig miljö presenteras det en hel del praktiska möjligheter för den enskilde besökaren att förvalta på sitt eget sätt. Som hjälp på traven arrangeras det också flera olika sorters stadsvandringar. Några av dem håller Helena Bjarnegård själv i, andra leds av biologen Lars Arvidsson eller miljöpedagogen Emma Naqvi. Emmas stadssalladsvandringar hjälper oss att upptäcka ätbara växter och örter mitt i centrala Göteborg.
Med Götaplatsen som bas kommer det under sommaren dessutom att erbjudas såväl barnteater som musikaliska arrangemang av olika karaktär. Där kan också den som vill lämna in egna sticklingar och få andra med sig hem i utbyte, vid återvinningsbaren.
I ett annat hörn lockas fjärilar och insekter till urnor fyllda med sommarblommor och bidrar på sitt sätt med tankar kring grönskans roll för biologisk mångfald i staden.
Hela miljön uppe vid Götaplatsen har park- och naturförvaltningen byggt med saker som ska användas på andra platser efter utställningen. Antingen är de lånade från stadens parker och ska tillbaka eller så är de nytillverkade och får andra användningsområden i våra grönområden efter 7 augusti. Några av planteringskärlen kommer till exempel från Trädgårdsföreningen och bänkarna är lånade från Milleniumplatsen. Stommens plankor kommer att återanvändas i Slottsskogen och träden ska så småningom planteras i Högsbo. Mångfald och återbruk på en Kungsportsavenyn lika prunkande som i gamla dagar. Titta förbi, och plocka med dig ett par gröna idéer hem.
Gröna Avenyn pågår till söndagen den 7 augusti.