HÖSTENS SKAFFERI I BOTANISKA
En av de bästa sakerna med att ha en trädgård är att man kan odla sin egen mat. Ännu bättre är det om man vet hur man ska ta hand om skörden på bästa sätt. Och man kan odla mer än bara bär, frukt och grönsaker i trädgården. Svamp till exempel.
Söndag 18 september kan du komma på en kulinarisk superdag i Botaniska! Besök våra utställningar om svamp och äpplen. Få din egen frukt och svamp bestämd av våra experter. Möt västsvenska frukt- och svampodlare på den spännande minimarknaden där du även hittar fruktträd, bärbuskar och svampodlingar till trädgården.
Guidad visning med chefsträdgårdsmästare Anders Stålhand till trädgårdens mest otippade ätbarheter. Lär dig färga med svamp och konservera med gamla metoder.
SVAMP
Under dagen kan du besöka Botaniskas årliga utställningar om svamp och äpple som i år pågår samtidigt under denna helg. Våra svampexperter svarar på frågor om svamp och du kan lära dig mer om över 100 olika svamparter i denna vackra och lärorika utställning. Utställningen pågår 13 – 19 september.
– 2016 är ett bra men ganska normalt svampår, berättar Botaniskas svampexpert Magnus Neuendorf och konstaterar att både kantarellerna och trattkantarellerna kom ovanligt tidigt i årppade ätbarheter. Du kommererstnadsfria, utom frktbestämningen som kostar 20 kr/sortdens mer otippade ätbarheter. Du kommer. Han varnar för att förekomsten av vit flugsvamp är stor i år.
I Sverige är vi nu för tiden mest vana att torka och frysa svamp men passa på att lära dig hur man saltar och konserverar skogens läckerheter. Botaniskas pedagog Kennert Danielsson är expert på gamla konserveringsmetoder, så passa på. Han visar också hur man mjölksyrar grönsaker.
Visst vore det kul att kunna odla svamp hemma? Under dagen kan du köpa mycket av vanliga och mer ovanliga sorter, du får också lära dig vad man ska tänka på för att lyckas.
Man kan inte bara äta svamp, det går också utmärkt att färga garn och textilier med svamp. Konstnären Ann Bernhardtz-Heimer håller en workshop där du kan lära dig hur man gör.
FRUKT & BÄR
När man köper ett hus med fruktträd på tomten är det ofta man inte vet vad det är för sorts frukt på träden. Under Botaniskas äppelutställning kan du få din frukt bestämd av våra experter. Ta med 4 väl utvecklade frukter av den sort du vill ha namnet på. Du kan också få råd om sjukdomsbekämpning och annat.
– Fruktåret 2017 är storartat. Många har säkert märkt av det oerhört rika bäråret ute i naturen med blåbär och lingon en masse. För odlat ser det minst lika bra ut. Skörden av körsbär och plommon har varit mycket god. För äpplen, huvudnumret i Botaniska trädgårdens fruktshow med svenskodlat, ser det riktigt bra ut. Kommersiella odlare berättar om stora skördar. I våra hemträdgårdar dignar det av väl färgad och god frukt, konstaterar botanist Björn Aldén som ansvarar för utställningen som pågår 17–25 september.
Cykelmusteriet kommer på besök och du får provsmaka olika äppelsorter.
GRÖNSAKER
I Botaniskas köksträdgård kan besökaren få inspiration till odlingen i den egna täppan. Varje år visas ett hundratal olika sorters grönsaker och ett fyrtiotal olika potatissorter. Grönsakssorterna är huvudsakligen ett urval från vanliga svenska fröfirmor. Vi visar olika sorter, färger och former av grönsakerna. Potatisutsäde sparas år från år och flera av våra sorter är kulturhistoriskt intressanta.
Under Höstens skafferi visar Botaniskas trädgårdsmästare en liten utställning med grönsaker här och svara på frågor om allt som har med odling att göra.
OTIPPADE ÄTBARHETER
Botaniskas chefsträdgårdsmästare Anders Stålhand tar dig med på en promenad bland trädgårdens mer otippade ätbarheter. Du kommer garanterat att bli överraskad!
Alla aktiviteter under dagen är kostnadsfria, utom fruktbestämningen som kostar 20 kr/sort.
HÖSTBLOMMANDE LÖKAR
Blommande lökväxter förknippas man ju med vår men det finns även de lökar som blommar vackert på hösten. Därför har vi planterat mängder av blommande höstlökar på åsen ovanför Spegeldammen. Vi kallar projektet Hösthässle och redan nu tittar cyklamen och tidlösa upp.