På Labbera finns mycket att upptäcka
Halvön som finns väster om Råda säteri och som ingår i Rådasjöns naturreservat heter Labbera. Här plockar du årets första vitsippsbukett, tar ett kvällsdopp en ljummen sommarkväll, går genom prasslande höstlöv eller tar en tur på skridskor på isen.
Rådasjöns naturreservat består, förutom av själva sjön, av strandskogar, öppna betesmarker och ädellövskogar med framförallt ek. Området kring Råda säteri, tillsammans med angränsande Gunnebo slott, formar en biologiskt och kulturhistoriskt mycket värdefull helhet.
Naturen på Labberahalvön är så värdefull att den finns med i det europeiska nätverket av skyddad natur, Natura 2000. Med utgångspunkt från Råda säteri finns goda möjligheter till promenad, motion, naturupplevelser och rekreation. Den två kilometer långa naturstigen på halvön Labbera, har skyltar som berättar om naturen du passerar. Du får också veta mer om det som finns på halvöns topp, ruinen av en ruin.
Under första hälften av 1800-talet förestod friherrinnan Martina von Schwerin säteriet och hon anlade den ruin som ligger på toppen av udden Labbera. Ruinen, som var en överraskning till Martinas son, är ett värdefullt exempel på den romantiska historiesyn som rådde under denna tid.
Ta med mobilen och gör Naturfrågan
Om du har en smartmobil blir promenaden på Naturstigen extra rolig. Här finns nämligen skyltar med frågor som du besvarar med hjälp av en app. Appen Naturfrågan Mölnlycke laddar du ner från AppStore eller PlayStore. Målgruppen för Naturfrågan Mölnlycke är i första hand barn och ungdomar i åldern 8-15 år, men det har visat sig att både äldre och yngre blir inspirerade att lära sig mer om naturen.