Schloss Dyck på besök hos Gunnebo 2016

Gunnebo slottsträdgård får i sommar handgripligt besök av en annan historisk slottsträdgård. Det är tyska Schloss Dyck som i samband med Gothenburg Green World bygger visningsträdgård med historiska växter, skulpturer och speglar.  Besöket blir startskottet för ett långvarigt internationellt samarbete mellan flera historiska trädgårdar runt om i Europa.

Gunnebo och Schloss Dyck har mycket gemensamt men också en hel del som skiljer dem åt – men båda är historiska anläggningar som verkar i sin samtid.

Gunnebo räknas idag till ett av Europas främsta exempel på en helgjuten 1700-talsanläggning; ursprungligen byggt till sommarställe i Mölndal åt den förmögne affärsmannen John Hall. Numera finns här såväl stilträdgård som engelsk park, köksträdgård och trädgårdsutbildning.

Gästande Schloss Dyck, å sin sida, är ett 1600-talsslott med vallgrav, byggt på fyra öar utanför Düsseldorf i västra delstaten Nordrhein-Westfalen. Slottet omges av en numera restaurerad romantisk landskapspark och där hålls även utbildningar i trädgårdskonst och landskapsdesign tillsammans med flera universitet. Hela anläggningen kring Schloss Dyck är på 70 hektar och förutom den historiska parken ingår tema-trädgårdar, exempel på landskapsarkitektur och hemträdgårdar, orangeri, tehus och äventyrspark. Det räknas till ett av regionens viktigaste kulturmonument.

Botanisk slottsherre

Mötet mellan de båda historiska anläggningarna äger rum i en de häckomslutna rummen i Gunnebos södra boskéer där tyskarna kommer att bygga en egen visningsträdgård.

– Men vi kommer inte att visa någon särskild stil eller fokusera på något särskilt århundrade, poängterar Berthold Holzhöfer, chefsträdgårdsmästaren på Schloss Dyck.

I stället är ambitionen att visa upp några av alla de växter som finns på Schloss Dyck, många samlade av den botaniskt intresserade slottherren Prins Joseph (1773-1861) och hans fru Marie Constance. I växtlistorna syns bland annat olika sorters rudbeckia och echinacea, grågröna dunborsgräs och vitkantad järnek – sammanlagt bortåt 600 plantor.

Spaljerade fruktträd

I planerna för den tyska visningsträdgården igår även speglar, bänkar – och en byst av historiska slottsfrun på Schloss Dyck; Marie Constance.  Likaså spaljerade fruktträd i kombination med grönsaker.

Vår region här i västra Tyskland har länge varit känd för sina fruktträd och vi vill visa några lokala sorter, förklarar Berthold Holzhöfer.
Fruktträden är också en historisk vink till, fransmannen André Mollet, en av Europas mest kända trädgårdsarkitekter på 1600-talet, som lär ha skapat särskilda boskéer av just fruktträd.

Mollets far var franske kungens trädgårdsmästare och själv anlade han trädgårdar i kungliga slottsmiljöer i England och Holland enligt fransk modell. Till Sverige och drottnings Kristinas hov kom Mollet år 1648 och han stannade i hennes tjänst under fem år, till året innan hon abdikerade. Under sin tid i Stockholm moderniserade Mollet bland annat Kungsträdgården och Humlegården men av de förändringarna syns idag inga spår.

I den andra boskén på Gunnebo bidrar den egna trädgården med en särskild rabatt, tillägnad just André Mollet.

Stiftelse och nätverk

Förutom sommarens botaniska samarbete mellan de båda historiska parkanläggningarna är besöket startskottet för ett betydligt längre och större samarbete. Schloss Dyck är nämligen även säte för Schloss Dyck-stiftelsen med syfte att främja trädgårdskonst och landskapsdesign. För tio år sedan grundades dessutom EGHN (European Garden Hertigen Network), ett nätverk där sammanlagt 170 trädgårdar och parker i tretton olika länder samarbetar och utbyter erfarenheter.

Bland de europeiska medlemmarna finns anläggningar som Monserrate i portugisiska Sintra, Egeskov i Danmark, Trentham Gardens i England och italienska Bardini i Florens.

Nya medlemmar

Under Gothenburg Green World-året 2016 blir flera av Göteborgs parker del av nätverket: Gunnebo, Tjolöholm, Trädgårdsföreningen och Botaniska Trädgården.

För att fira blir det Jens Spanier, chef på Schloss Dyck och ordförande i EGHN, som den 27 februari inviger hela Gothenburg Green World 2016. Samma dag inviger han dessutom Botaniska Trädgårdens stora lökutställning som pågår till den 10 april. Utställningen visar mängder av vårens lökväxter, däribland krokusar och pärlhyacinter som ingår i trädgårdens samlingar men som annars inte visas för allmänheten. Jens Spanier återvänder sedan till Sverige i sommar för att den 2 juli inviga den tyska visningsträdgården på Gunnebo tillsammans slottsträdgårdsmästaren Berthold Holzhöfer.