Sött & salt

Lakrits är spännande, så spännande att Botaniska trädgården och Lakritsfabriken i Ramlösa bestämde sig för att göra en utställning tillsammans. Resan börjar i Kalabrien där lakritsroten odlas och slutar, om du vill, på någon av lakritsprovningarna där du smakar dig igenom Lakritsfabrikens sortiment från lakritsrot till färdig produkt.

Lakritsbonde i Kalabrien

Lakritsbonde i Kalabrien

Lakritstillverkning

Varför gör en botanisk trädgård en utställning om lakrits? Jo för att lakrits, eller Glycyrrhizasläktet, är en ärtväxt med över tjugo arter. Lakritsroten har odlats som medicinalväxt sedan 4000 f.Kr och än idag väcker den intresse inom den medicinska vetenskapen. Det är glycyrrhizinsyran i lakritsen som har de farmakologiska egenskaperna. Man har genom historien använt lakrits mot andningsbesvär, gulsot, syfilis, malaria, njursten, premenstruella besvär, hormonstörningar och en mängd andra åkommor. I modern forskning riktades ljuset mot lakritsen när forskare 2003 kom fram till att glycyrrhizin kunde användas i bekämpningen av SARS viruset.

Illustration Glycyrrhiza

Lakritsroten odlades 4000 år f. Kr av Sumerna på stränderna till Eufrat och Tigris. Både Alexander den store och Julius Caesar försåg sina soldater med lakritsrot för att minska törsten och därmed öka uthålligheten.
Den art vi i vardagstal menar med lakrits är Glycyrrhiza glabra som växer naturligt i Europa, Afrika och Asien. Från bladvecken skjuter blomställningar med tiotalet violetta blommor upp, när växten går i frukt ser man där små baljor. Det vetenskapliga namnet kommer av grekiskans glykys = söt och rhizo = rot, vilket syftar på växtens söta jordstam som är mycket sötare än socker.

Jordstammen har länge använts som medicin inom de orientaliska läkekonsterna men även de gamla grekerna beskrev lakritsens välgörande egenskaper. Framförallt används den slemlösande och krampstillande, men även för att ge sötma och dämpa bitter smak från andra komponenter i läkemedel.

Inom konfektyrindustrin har lakrits blivit oerhört populär. Den har två egenskaper som gör den särskilt lämpad för godis, naturligtvis sin sötma men även formbarheten vilket gör det enkelt att skapa fina former och figurer.

I Sverige äter vi ca 1,5 kg lakrits per år och svenskarna är ett av de folk i världen som gillar lakrits mest. I utställningen SÖTT & SALT i Botaniska får du veta mer om lakritsens väg från rot till påse. Lakritsfabriken håller lakritsprovningar under utställningsperioden. Du bokar plats på godasaker.se/provningar

Utställningen pågår 27 nov–8 jan. Stängt 24,25 och 31 dec.
Vernissage 27 november kl. 13–15. Provsmakning utlovas.