Tillfälliga planteringar poppar upp igen

Lådor, jord och växter från de 17 gröna popup-parker som under sommaren satte färg på Kungsportsavenyn får nu ett nytt liv på göteborgska skolgårdar.
Högstadieeleverna på Nya Påvelundsskolan ser redan fram emot att så, odla och skörda.

Efter tre månaders tjänstgöring längs Avenyn monterades i början av augusti de av många så uppskattade popup-parkerna ner. Under nio sommarveckor hade de förgyllt paradgatan och lockat såväl göteborgare som turister att stanna upp, njuta av allt det vackra – och i bästa fall också ta med sig en tänkvärd idé hem.

På liknande sätt hoppas Emma Naqvi, som är projektsamordnare för miljöförvaltningens verksamhet ”pedagogiska odlingar”, att trädgårdarna nu ska fortsätta att stimulera till stora tankar på stadens skolgårdar – främja utomhuspedagogik och öka medvetenheten om all den nytta som stadens grönytor gör för oss göteborgare.

Återuppstår som pedagogiska skolträdgårdar

Under september har massor av jord och växter forslats ut till skolor runt om i Göteborg. På Nya Påvelundsskolan kom en av Avenyns popup-parker särskilt väl till pass: där blir planteringslådorna nu starten för en skolträdgård med tydliga pedagogiska band in till lektionssalarna.

NO-läraren Linda Blohm insåg tidigt att en skolträdgård skulle passa bra på Nya Påvelundsskolan där en stor asfalterad skolgård annars inte välkomnat särskilt mycket grönska

Linda Blohm

Linda Blohm

– Min mamma jobbar på Nya Varvetskolan. Där har de redan haft en skolträdgård i flera år, så det är klart att jag ville att vi också skulle ha en, säger Linda vid de jordfyllda lådorna vars växter nu börjar gå ner i viloläge inför en allt kyligare höst.

Där finns ljung, kärleksört, kattmynta, rosenflockel och fjärilsbuskar vid sidan av en cypress och nyplanterade cyklamen.

– Alldeles framför rönnen tänker jag att vi ska plantera rabarber, och på andra sidan trädet blir det bra med en kompost. Men först ska nog sjuorna få vara med och sätta lökar, funderar Linda som har fått uppmuntrande stöd av både rektor och kollegor inför nysatsningen.

På olika sätt kommer erfarenheterna från skolträdgården att kopplas till undervisningen. Och så småningom kan både grönsaker och kryddväxter också hitta in till tallrikarna i bambas servering.

Text: Lars Hjertberg