Vad är en botanisk trädgård?
Botaniska trädgården är en del av Gothenburg Green World och visar under detta år upp sin allra vackraste sida. Men förutom det kanske du undrar vad vi håller på med. Helt enkelt, vad är en botanisk trädgård?
En botanisk trädgård skiljer sig från en vanlig park genom sin uppgift att främja och bedriva forskning, utbildning, framtagning av nytt värdefullt växtmaterial, hortikulturell utveckling, naturvård och informationsverksamhet riktad till myndigheter och allmänhet.
En del av en botanisk trädgårds naturvårdande verksamhet är rollen som genbank, dvs att vara en levande samling av vilda växtarter och individer samt kulturformer, med syftet att bevara biologisk mångfald.
Begreppet biologisk mångfald definieras av FN som: variationsrikedomen bland levande organismer av alla ursprung… detta innefattar mångfald inom arter, mellan arter och av ekosystem.
Vi är beroende av den biologiska mångfalden och ekologiska processer, som fotosyntesen i de gröna växterna och pollineringen av växter, för att få mat, rent vatten och ren luft. Experter uppskattar att människan utarmar den biologiska mångfalden 1000 gånger snabbare än den naturliga processen.
Växtvärldens mångfald
Växterna är livsviktiga för livet på jorden. Hittills har ungefär 300 000 växtarter beskrivits, men fortfarande upptäcks många nya. I Botaniska trädgården studerar forskarna arternas egenskaper, släktskap och utveckling.
De gröna växterna är basen för den biologiska mångfalden på jorden. Växterna har den unika förmågan att skapa sin egen mat genom att fånga upp solens energi. De producerar syret som vi andas. De tar upp koldioxid från atmosfären och reglerar på så sätt klimatet. Vi människor utnyttjar dem som mat, bränsle, byggmaterial och läkemedel. Dessutom är de ju så vackra!
Växterna har anpassat sig på en mängd sätt för att kunna överleva i olika miljöer. I öknen lever kaktusar som klarar starkt solsken och månader utan regn genom att lagra vatten i sina tjocka stammar. I näringsfattiga områden finns köttätande växter som fångar insekter i sina fällor. Näckrosen har utvecklats till att växa i vatten.
Botanisk forskning handlar om att beskriva denna otroliga variation. Arternas olika utseende, egenskaper och utveckling utforskas. Vem är släkt med vem? Forskarna undersöker också vilka växter som växer var och varför de lever just där.
Ökad kunskap om växtvärldens mångfald av arter är ovärderlig. Det krävs för att kunna bedöma vilka arter som är utrotningshotade, hur vi kan rädda dem och för att lära oss använda växterna på ett hållbart sätt.
Rädda och bevara
Ungefär 300 000 av världens växtarter finns beskrivna och namngivna men forskarna tror att det finns över 400 000 arter. Uppskattningsvis är runt en femtedel av dem utrotningshotade. I Botaniska trädgården finns kunskap och erfarenhet av att odla växter och här kan hotade växter bevaras.
Enligt FN:s konvention om biologisk mångfald ska växter givetvis skyddas och bevaras i sin naturliga livsmiljö, till exempel med fridlysning och naturreservat. Men hotade växter ska också bevaras på annan plats, utanför den ursprungliga livsmiljön. På så sätt minskar risken för utrotning och det finns möjlighet för återplantering vid behov. Dessutom kan forskarna undersöka hur växter påverkas av att odlas under olika förhållanden.
Att odla växter utanför den naturliga livsmiljön medför många utmaningar. Många utrotningshotade växter är hotade just för att de kräver mycket specifika förhållanden för att trivas. I Botaniska trädgården finns lång erfarenhet av att få frön att gro och växter att trivas trots annorlunda klimat, antal soltimmar, jordmån och miljö jämfört med ursprungsmiljön.
På initiativ av världens ledande botaniska trädgårdar har en global strategi för växters bevarande (Global Strategy for Plant Conservation) tagits fram och är nu en viktig del av FN:s konvention om biologisk mångfald. Ett av målen i denna strategi är att minst 75 % av hotade växtarter ska bevaras också utanför sin naturliga livsmiljö. Botaniska trädgårdens arbete med att odla hotade arter är alltså en viktig pusselbit för att detta mål ska kunna uppnås.
Läs mer om vårt arbete på botaniska.se/forskning