Välkommen in till de göteborgska tropikerna
Mitt i Trädgårdsföreningen tronar Palmhuset. Det består av fem olika byggnadskroppar, med klimat och temperatur anpassat för de olika växterna som finns där. Kliv in i tropisk värme och njut av dofter och blomprakt från främmande länder!
Under Gothenburg Green World kommer Trädgårdsföreningen att uppmärksamma Palmhuset lite extra. Det kommer bland annat användas som arena för både scenkonst och utställningar.
– Palmhuset är en magisk plats där det oavsett årstid alltid finns något spännande att titta på, säger Lisa Brunnström som är evenemangsledare i Trädgårdsföreningen.
Dåtida ideal i nutida skrud
Palmhuset i Trädgårdsföreningen stod färdigt i november 1878. Det stora glaspalatset byggminnesförklarades 1976 och upplevelsen är i stort sett densamma idag som för 138 år sedan. Mycket av växtmaterialet i Palmhuset stämmer överens med växterna som fanns representerade vid invigningen, även om de har blandats upp med nyare tropiska exklusiviteter.
Idag sker uppvärmningen automatiskt med fjärrvärme, tidigare var det något svårare att hålla en jämn värme i glashusen. Även ventilationen sker automatiskt men luftfuktigheten ökas med manuell reglering, delvis för hand och delvis med ett bevattningssystem.
– Inför 2016 har våra trädgårdsmästare arbetat med att plantera om, beskära och på olika sätt lyfta fram växtmaterialet så att Palmhuset blir ännu mer intressant för våra besökare. Vi har bytt ut vissa detaljer i huset såsom handtag, kranar och skyltar för att skapa en mer tidstypisk atmosfär. Under året kommer vi även att ta fram en broschyr om Palmhuset så att du som besökare lättare hittar bland de olika växterna, berättar Lisa Brunnström.
Fem hus i ett
Palmhuset består av fembyggnadskroppar som bildar en symmetrisk helhet. Varje byggnadskropp har ett eget klimat, anpassat för växterna som finns där.
Palmhusets mittskepp har medelhavsklimat och den lägsta temperaturen vintertid är plus 15 grader. Här växter bland annat solfjäderspalm, trädormbunke, kaffe och olika klätterväxter. Tropikhuset är varmt och fuktigt och temperaturen är aldrig under 23 plusgrader. Här kan du se kakaoträd, kottepalm, propellerbuske och jättepipranka. Vattenhuset har ungefär samma temperatur som tropikhuset men med något högre luftfuktighet. Här växer den kända jättenäckrosen, Victoria Cruziana, som bara blommar två nätter per år. Fröna sås på Victoriadagen, 12 mars och en enda planta placeras ut i bassängen.
Något svalare är det i medelhavshuset, som har en lägsta vintertemperatur på tio plusgrader. Här kan du se korkek, drakblodsträd och bougainvillea och andra växter som normalt finns kring medelhavsområdet och på Kanarieöarna. I februari är kameliahuset extra spektakulärt. Då är kameliorna som vackrast och står i härlig kontrast mot den svenska naturen vid den här årstiden. Väl värt ett besök! Kameliorna uppmärksammas lite extra under de tre första helgerna i februari, genom olika evenemang med japansk prägel.
Läs mer om Trädgårdsföreningen
Läs mer om Kameliadagarna i Palmhuset