Vandra i det vilda

Under 2016 lyfter Botaniska fram de mer okända delarna av trädgården. Nya skyltar och förbättrade stigar leder till områden som tidigare varit svåra att hitta eller igenvuxna. Här står nu nya bänkar för picknick eller vila, och nya växter kantar vägarna.

Mest arbete har lagts på den så kallade Smithska dalen. Där har tagits ett helhetsgrepp om en av trädgårdens avkrokar och som nu är förvandlat till ett enormt woodland. Här kan man nu vandra längs nya stigar och stentrappor, kantade av olika arter av mossor, ormbun­kar och exotiska lundväxter. Ståtliga rhododendron blir kejserliga pjäser under en pelarsal av ekar, och på högsommaren blommar 1000 doftande kungsliljor.

Smithska dalen

Smithska dalen

Följ med på mossvandring i Smithska dalen.

På en utskjutande klippa i dalen finns en utsiktsplattform som blir den självklara platsen för att njuta av grönskan, och av den blommande Rhododendrondalen på våren.

Smithsak_trappa

Ovanför Smithska dalen har stigar som varit övervuxna i årtionden öppnats upp. Nu kan man äntligen ta sig direkt upp till Håbergets vidsträckta utsikter över Göteborg, som klara dagar räcker ända till havet. Stigarna till Håberget leder till gränslandet där trädgård övergår i natur, via den botaniskt intressanta ekkrattskogen och upp till de släta klipphällar som kännetecknar den Bohuslänska västkusten.

Håberget

Håberget

Genom att ladda ner appen ”Botaniska” får man olika förslag på hur man kan Vandra i det vilda genom trädgården och upptäcka både nytt och gammalt längs vägen. I Botaniskas butik finns också en karta med promenadförslag.

Vild konst

I samarbete med skulpturparken ”Arte Sella” i Italien visar Botaniska verk inom Land Art, en konstform som utforskar mötet mellan konstnären och naturen. Konstprojektet är en del av samarbetet inom Gothenburg Green World och knyter ihop Botaniska och Gunnebo slott och trädgårdar där ytterligare konstverk finns. I Botaniska kallar vi det Vild konst.

Origin of species

Vid Spegeldammen visas konstverket ”Origin of species” av Will Beckers, en holländsk konstnär som numera bor i Belgien. Hans installation är gjord av sammanfogade alm-stammar och påminner om en insekt. Genom placeringen alldeles vid vattenytan ser den ut att sväva och Beckers leker med tanken: Hur hade träden sett ut om evolutionen tagit en annan väg i arternas utveckling? Kanske hade de blivit rörliga?

”Origin of species”, Will Beckers

”Origin of species”, Will Beckers

0121-1110=116045

I Botaniskas barrträds-samling eller Pinetet visar koreanen Jaehyo Lee en installation av sammanfogade delar av kastanjeträ, polerad och formad till en rund, varm cirkelform – nästan tre meter hög. Mot det polerade bryter grova fogar av kvistar och bark.

Installationen består av hundratals delar som byggts i Korea för att skeppas till Göteborg och Botaniska separatutställningar i Korea, Japan, Storbritannien och USA.  Sedan fem år tillbaka använder han även rostfria spikar i sina verk.

0121-1110=116045 by Jaehyo Lee

0121-1110=116045 by Jaehyo Lee

Haven – a safe place

I Klippträdgårde har engelsmannen Stuart Ian Frost arbetat med en gammal död ek genom att polera ytan och borra in mönster. Eken är redan död och får stå kvar så länge den inte utgör någon fara. Tack vare Frost har den fått nytt liv och förhoppningen med hans konstverk  är att den ska bli ett hem för bin och andra insekter.

Haven

IMG_5753

Alkonblåvinge

I Smithska dalen svävar keramiska blåvingar högt upp i en ek. Det är det norska konstnärskollektivet F36 som vill påminna om det sköra samspelet mellan natur och människa. Konstnärsgruppen ställer också ut i Floras Rike. Utställningen heter Noli me tangere och visar keramik och teckningar på temat frö.

Alkonblåvinge

Alkonblåvinge

Läs mer på botaniska.se/vildkonst

Vandra i det vilda och Vild konst i Botaniska invigs 2 juli kl 11 – 15. Guidade turer och underhållning.