Land Art
Land Art eller naturinstallationer får stort utrymme på Gothenburg Green World. Både Göteborg och Mölndal kommer att tolkas av gästande Land Art-konstnärer som deltar med sammanlagt sju installationer i storformat. Konstnärligt ansvarig är Arte Sella, ett internationellt nätverk och friluftsmuseum i norra i Italien som samlar Europas ledande Land Art.
Gothenburg Green World storsatsar på den här spännande formen av samtidskonst genom att länka samman Göteborgs Botaniska – Mölndals stadshuspark – och Gunnebo slott med vitt skilda Land Art-installationer av fem olika konstnärer från Arte Sellas nätverk. Invigning av installationerna sker på de olika platserna i början av juli. Se Gothenburg Green Worlds programutbud för mer information om datum och tider.
Land Art i samarbete med Arte Sella på Gunnebo Slott (Mölndal)
Vild konst i samarbete med Arte Sella (Botaniska Trädgården)
Land Art i samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen Mölndals stad vid Stensjöpromenaden (Mölndal)
Alla använder de naturen som inspiratör och ibland som medskapare. Och det är häpnadsväckande vad naturen kan inspirera till! En svart virvel av 30 meter sammanfogat trä, en hel katedral i naturlig storlek mitt ute i skogen – av pinnar, en cirkel av ormbunkar som reser sig ut marken, flätade bon att krypa in i… Nästan alltid är materialet hämtat i naturen, som trädstammar, grenar, sten och löv.
Tanken är att locka en ny bredare målgrupp – inte bara trädgårdsnördar och de redan frälsta – och att skapa brygga mellan parkernas naturlika miljöer och de mera kultiverade delarna. Som Botaniskas chefsträdgårdsmästare, Anders Stålhand, säger:
– Genom att arbeta med trä på annorlunda vis väcker objekten frågor, så som all bra konst gör. De väcker samtal om trä – en form av växter. Och det är det vi vill göra; skapa samtal och känslor kring växter.
Koreanskt, engelskt och holländskt I Botaniska
I Botaniskas barrträds-samling eller Pinetet visar koreanen Jaehyo Lee en installation av sammanfogade delar av kastanjeträ, polerad och formad till en rund, varm cirkelform – nästan tre meter hög. Mot det polerade bryter grova fogar av kvistar och bark.
Installationen består av hundratals delar och byggs i Korea för att skeppas till Göteborg och Botaniska där. Lee är känd för sina förfinade geometriska former, kraftfulla i sin enkelhet och med en stark känsla av samtidskonst. Han sammanfogar naturmaterial, skulpterar och slipar det till eleganta objekt. Lee som är född 1965 har haft många separatutställningar i Korea, Japan, Storbritannien och USA. Sedan fem år tillbaka använder han även rostfria spik i sina verk.
I Klippträdgården på Botaniska bearbetar en annan Arte Sella-konstnär, engelsmannen Stuart Ian Frost, en gammal död ek genom att polera ytan och bränna in mönster – lite som ett prickmönster av Australiens urbefolkning, aboriginerna. Eken är redan död och får stå kvar så länge den inte utgör någon fara. Tack vare Frost får den nytt liv och arbetet kommer att ske inför publik under försommaren.
Frost är en konstnär som har skapat LandArt på många platser i världen, alltid med naturmaterial från platsen. I tyska skogsområdet Schwarzwald använde han granbark, i Finland is, i Peru papyrus och pelikanfjädrar, i Danmark pil och så vidare. Ofta förvandlar han sitt material till något helt annorlunda, något estetiskt – som eken i Botaniska. Han tänjer på gränserna för vad ett träd är och vill få oss att se nya sidor. Frost har gjort mängder av olika installationer: organiska former, brända mönster, flätade burar, nystan och kokonger, klippt gräs. Han gör både platsbyggd Land Art och ställer ut objekt på gallerier och museer. Född 1960 och numera bosatt i Norge där han bland annat har bearbetat jättebjörnlokor.
Ännu en Arte Sella-installation visas i Botaniska, vid Spegeldammen, intill entrén: ”Origin of species” av Will Beckers, en holländsk konstnär som numera bor i Belgien. Hans installation är gjord av sammanfogade alm-stammar och påminner om en insekt. Genom placeringen alldeles vid vattenytan ser den ut att sväva och Beckers leker med tanken: Hur hade träden sett ut om evolutionen tagit en annan väg i arternas utveckling? Kanske hade de blivit rörliga?
Beckers har fått smeknamnet ”The willow man” efter sina fågelbo-liknande skulpturer av pil som han både visade och bodde i under en internationell friluftsutställning i Holland härom året. Han var ursprungligen en skulptör med lera och brons som material men numera är han hängiven Land Art-konstnär. Hans specialitet är platsbyggda naturinstallationer, ofta på offentliga platser och genom interaktiva processer.
Högt och lågt på Gunnebo Slott
På Gunnebo slott i Mölndal visas parallellt ytterligare ett verk av Will Beckers. Det är ett femton meter långt ”rede” av tunna pinnar från hassel, al eller pil som han gör på Floras kulle, intill slottet. Titeln är ”For nature everything is a memory” och diametern varierar mellan 0,5 och 1,5 meter. Tekniken påminner om det han gjorde under den så kallade Floriaden i Holland 2012 då han medverkade med ett slags kokonger där även barn medverkade i processen. Bland annat fick barnen bidra med lappar där de skrivit ner sina drömmars natur. Hur interaktiv den nya installationen på Gunnebo blir är ännu inte bestämt.
En annan Arte Sella-veteran, Rainer Gross, deltar på annat håll i Gunnebo slottspark. Längs en av gångvägarna på väg mot Teaterplatsen kastar sig en jättelik skapelse upp i träden. Gross är känd för sina lamell-konstruktioner där han sammanfogar hundratals och ibland tusentals svärtade träribbor med skruvar. Hans former är virvlande och organiska. På Gunnebo samverkar tre olika vågformer av svarta trälameller: 15, 18 respektive 30 meter långa. Installationen, som fått namnet ”Flow” kommer att skjuta upp ur marken, fortsätta i en båge över gångvägen för att kasta sig 10 meter upp i omgivande träden och fortsätta vidare.
Gross är född i Berlin men numera bosatt i Belgien. Ursprungligen var han teknikjournalist men sadlade om till konstnär för tio år sedan. Hans verk ger en ny upplevelse av platsen och han har skapat installationer på vitt skilda ställen; både vid förfallna byggnader och prestigefyllda slott, i slottsträdgårdar och orörda skogar eller öppna landskap.
Promenadstråk med Land Art i Mölndal
Ytterligare två Land Art-installationer förbinder Botaniska och Gunnebo. Det är Stuart Ian Frost i Mölndals stadshuspark med ett verk av stora rundade trästockar som han borrar mönster i. Slutligen italienaren Roberto Conte vars verk ”Janus” är en tre meter hög vågform av björk, skuren mitt itu, så att man kan passera genom den. Verket inleder ett promenadstråk i parken bakom f.d. papperstillverkaren Papyrus i Mölndal och förbinder på så vis Botaniska med Gunnebo.
Läs mer om Arte Sella här