Wow! Åh! och aha! i en skön blandning

17 popup-parker prydde Kungsportsavenyn mellan 4 juni och 7 augusti 2016. Utställarna som skapade de gröna kreationerna och sköna mötesplatserna är såväl etablerade arkitekter och stadsutvecklare, som studenter och kommuner. Parkerna bjöd på allt från ren njutning, till inspiration och lösningar för en grön livsstil, samt delaktighet och umgänge.

 

POP UP-PARKERNA

Här är beskrivningar av popup-parkerna som togs fram i samband med att utställningen ägde rum.

Karta över parkerna längs Avenyn finns här.

Titel: Remi I Blomsterskrud
Utställare: Tony Johansson och Peter Bengtsson

Tony och Peter har skapat en plats för koncentration, totalt fokus mitt i vimlet. Ett ny tillfällig mötesplats, för ett annorlunda schackparti. De har använt schackets mycket tydliga formspråk. Delar av spelplanens rutnät i storformat bildar basen i vårt blomsterinferno och bryts av spelplatsernas runda cirklar. Slå dig ner och spela ett parti schack. Spelpjäser att låna finns på Aveny blommor.

Titel: Från odlingslåda till hektar
Utställare: Fastighetskontoret, Göteborgs Stad

Fastighetskontoret visar kommunens arbete för att främja odling i Göteborg, både genom odlingslådor, odlingslotter och större jordbruksarrenden. I popup-parken visar de upp arbetet i bilder. Det blir även odlingslådor av olika slag och sittplatser att pausa en stund på.

Titel: Prata gärna dynga med oss
Utställare: Bostadsbolaget, Familjebostäder, Poseidon

Välkommen till en mötesplats med evenemang, information och utställning. Bostadsbolagen visar hur de skapar inbjudande, gröna gårdar tillsammans med hyresgästerna. Allt material, som planteringslådor, markbeläggning, sittplatser, växter med mera kommer att återanvändas i bolagens bostadsgårdar. Välkommen in i vårt trädgårdsrum. Det är gården som har flyttat in! Här finns allt om växterna du hittar i popup-parken. Vill du veta vad som händer i Trädgårdsrummet, så finns massor av aktiviteter med tider här.

Titel: Bee coneced (Bi-kopplad)
Utställare: Chalmers tekniska högskola, som en del i forskningsprojektet Care of Cities

Hur kan vi förstärka ekosystemtjänster genom att förbättra eller skapa gröna länkar? Chalmers Arkitektur utvecklar en ny metod för att förbättra bins överlevnadschanser i staden, genom att töka deras tillgång till gröna platser. C/O City projekt är ett forskningsprojekt som utförs på Chalmers Arkitektur i samarbete med Beijerinstitutet och SLU. Popup-parken är en del av forskningsprojektet, där även White arkitekter och Mareld landskapsarkitektur deltar.

Titel: Hellre ute än inne
Utställare: Malmö stad

Malmö Stads gatukontor bjuder in till en popup-park, som bygger på deras vision ”Hellre ute än inne”.  Välkomna till rörelse, lek och häng med i en mötesplats med urbant formspråk och grönska.

Titel: Grow Gothenburg, grow!
Utställare: the foodprint lab

Grow Gothenburg är en satsning som startade våren 2016 för att tillgodose det stora intresset för att odla i stan, besöka en stadsodling eller köpa stadsodlad mat genom en digital plattform där vi samlar hela stadsodlingsrörelsen på en interaktiv karta. I popup-parken kan du få inspiration kring vad som händer i kring stadsodling i Göteborg samt prata självförsörjning och matstrategier för framtiden.

Titel: Claiming Avenyn
Utställare: Arkitekter utan gränser, Sverige

I en oas av ätbar och frodig grönska vill Arkitekter utan gränser skapa en plats för möten och diskussioner om stora och små frågor. Bland annat kring matförsörjning och hur en hållbar framtida stad kan se ut, några av de frågor som organisationen Arkitekter utan gränser arbetar med. Under sommaren kommer popup-parken att rymma workshops, föreläsningar och temporära utställningar.

Titel: Surrande mötesplats
Utställare: Gry Ellen Ringstad, Vegard Ringstad (NO)

Välkommen till en surrande mötesplats för människor och bin. Här kan du se hur en park både kan vara en social, vacker mötesplats samtidigt som den är till nytta för bin. Vi bjuds på perenner i en blå,  gul och vit palett, som även bina gillar. Här finns sittplatser och en bikupa med information om bin.

Titel: Tusen år från nu
Utställare: HDK – Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs universitet

Popup-parken handlar om tid och samexistens och är ett resultat av kursen ”grön gestaltning i livsmiljö”, signerad Karolina Lilliequist. Hon skapar ett trädgårdsrum i sin enkelhet där besökaren kan slå sig ner en stund mitt i staden och låta tiden gå. Inspirationen till utformningen av popup-parken har hon hämtat från Rumskullaeken i Kvill i Småland, vilken tros vara Nordens äldsta träd som spirat ur ett ekollon för 1000 år sedan.

Titel: Kunskap förändrar
Utställare: Folkuniversitetet/Art College, Mölnlycke Garden Center, Sense Garden/Maria Manning

Med en enkel design, återvunnet material och växtval som främjar fågel- och insektsliv bjuder ett studieförbund, en plantskola och en designer in till en inspirerande miljö och en naturlig mötesplats för lärande. Här kan man lära sig namn på växter och få smakprov på ett urval kurser, tillsammans reflekterar vi kring hur vi med kunskap kan bidra till en hållbar värld.

Titel: Mellan gran och gräslök
Utställare: Mari Lagerquist

I den här popup-parken är en högst alldaglig och igenkännbar trädgård uppdelad i separata delar. Varje art får en låda var. Lådorna för tankarna till hur vi systematiserar vår omvärld för att göra den begriplig och känna oss trygga. Granen i parken symboliserar landskapet runtomkring, gräslöken det närodlade. Allt däremellan kan du hitta i en vanlig svensk trädgård.

Titel: Freebooter garden
Utställare: Makan/Maaike Vellinga (NL)

Genom popup-parken vill Makan få oss att lägga märke till platser som människor annars ser förbi.  Platser med sandig jord, där växter frösår sig själva och utvecklas fritt till trädgårdar med sin egen struktur och skönhet. I mitten av parken kommer det finnas en konstnärligt utformad plats, där besökaren kan slå sig ner för att njuta av växterna, kanske vila en stund eller till och med leka lite.

Titel: Hållbar glädje!
Utställare: Lisebergs trädgårdsavdelning

Välkommen till Lisebergs självvattnande popup-park! I den kommer Liseberg visa upp ett kul, smart och inspirerande trädgårdsrum som skiljer sig lite från det du kan se i nöjesparken, men som samtidigt är sprunget ur det arbete som Liseberg gör – det mesta du ser i popup-parken är återvunnet material från nöjesparken. Vattnet som försörjer plantorna är dagvatten som tas omhand i magasinet under anläggningen. En härligt hållbar trädgård som bjuder barn och vuxna på glad grönska!

Titel: Här bor Glenn i Göteborg
Utställare: Svenska trädgårdsdesigners

Professionella designers visar hur branschen kan gestalta en socialt och miljömässigt hållbar struktur, som kan anpassas efter olika förutsättningar. Vi får se exempel på hur gestaltad boendemiljö kan se ut och besökaren får uppleva det genom att möta Glenn i olika faser av livet: Glenn i farten (karriärsdriven singel), Glenn i spenaten (aktiv familjefar)och Glenn i Hybridpassaten (världsvan pensionär). Välkommen att umgås och vistas i hans trädgård.

Titel: Ta vägen genom skogen!
Utställare: Umeå kommun

Popup-parken är en hyllning till det norrländska landskapet och visar den stadsnära naturens kvaliteter. Sommarlätta, sprudlande bryn, skira ängar och rika bärmarker som hjortonmyr, blåbärsgranskog och lingontallhed står förebild för en otvungen omtolkning med sommarblommor, gräs och småträd. Späda björkar ger höjd och rumslighet medan små rönnar, granar och tallar ger karaktär till de olika planteringarna.

Titel: Dagvattenhantering
Utställare: Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad

Popup-parken visar exempel på hur dagvatten kan hanteras på ett hållbart sätt, till exempel genom gröna tak, genomsläpplig markbeläggning, regnträdgårdar och uppsamlingsdammar. Genom exemplen i popup-parken kan besökaren lära sig mer om utmaningar och möjligheter med ett hållbart omhändertagande av dagvatten och hur det bidrar till en hållbar stadsutveckling.

titel: skriv ihop Göteborg!
Utställare: SLU – Sveriges lantbruksuniversitet

Stadens rum, där parkerna ingår, är viktiga för att människor ska mötas, sociala nätverk skapas, fördomar motverkas och utanförskap minska. Här bjuder SLU in till diskussioner på plats om stadens framtida utveckling och vidare i sociala medier under #skrivihopgoteborg. Vilka är dina idéer för att undvika ett vi och dom i Göteborg? Hur kan vi skapa en stad där människor från olika delar möts?